Styrkan ligger i lokalt samarbete

Tidningen träffar butikschefen Michael Burman, som berättar om Coop Kungsbergas verksamhet, tankarna inför framtiden och sin syn på utvecklingen av norra Färingsö.

Hur länge har Coop Kungsberga funnits?

– På nuvarande plats sedan 50-talet, men vi har funnits på norra Färingsö längre än så. Vår konsumentförening bildades 1884 och vi är Sveriges äldsta Coop-förening, förövrigt en av Sveriges äldsta detaljhandelsdrivande kooperativa förening eller företag överhuvudtaget.

Hur ser ägarstrukturen ut och hur hamnade du här?

– Vi ägs av våra medlemmar, det vill säga våra kunder, som är över 4 000 och har en av medlemmarna vald styrelse.  Närmast kommer jag från Coop Stenhamra, men har arbetat inom dagligvaruhandeln sedan 2000 och tog chansen att söka när butikschefstjänsten blev ledig till hösten 2019.

Är det stor skillnad på omsättning sommar- mot vinterhalvåret?

– Vi är fortfarande störst på sommaren, men sedan 2020 har detta börjat ändras och fler av Färingsöborna har börjat upptäcka att vi har ett sortiment och prisnivå som fungerar att handla i varje dag.

Hur har verksamheten utvecklats de senaste tio åren?

– Verksamheten har haft en mycket positiv utveckling de senaste åren och det började strax innan pandemin. Vi har fördjupat och utvecklat vårt samarbete med lokala leverantörer som till exempel  Juntras grönt, MX Ranch, Stig som odlar potatis, lök och rabarber, Wiggeby gård, Bakrummet, Kungsberga ridskola, Färingsö konditori, Göran med honung från Färentuna, Skå IK och vi anlitar så långt det går bara lokala hantverkare.

– Vi är stolta över att ha erbjudit lokala företagare och hantverkare ett lönsamt samarbete redan innan denna prekära situation som uppstått i samhället med brist på en del svenska råvaror. Vi vill utvecklas tillsammans med våra lokala bönder, föreningar och samarbetspartners.

Vad är det som utmärker er från andra Coop-butiker?

– Personalen och kunderna, vi har en fantastisk synergi! Det märks inte minst på vår fina försäljningsutveckling, men även våra kundundersökningar där vi de senaste gångerna rankats som en av Sveriges bästa Coop-butiker. Fler kunder har förstått styrkan med att handla på hemmaplan. Våra lokala samarbeten ligger i framkant att vi har styrkan att kunna göra saker med Färingsö  som är utgångspunkt för vår lokala marknad. Det märks inte minst på sortimentet där vi har ett betydligt större sortiment än vad en butik i vår storlek brukar ha.

Hur ser era framtidsutsikter ut och vilka utmaningar står ni inför?

– Vi har goda framtidsutsikter med tanke på vårt lokala engagemang som våra kunder gillar!  Ekerövägen är förstås en utmaning både för våra kunder men även våra transporter. Bägge drabbas av stora förseningar i sin vardag.

Hur vill ni se Färentuna utvecklas framöver?

– Vi vill se en varsam utveckling av våra vackra omgivningar och önskar att den lantliga charmen behålls, men vill såklart också att det byggs nya bostäder på norra Färingsö så kommunen kan utveckla infrastrukturen.

Till sist, vilket företag vill ni läsa om i tidningen?

– Föräldrakooperativet Eken.

Läs också