Svanbröllop vid Gällstaö

I ett av MN:s nummer vintern 1969, muntras läsarna upp av en somrig berättelse om svanbröllop. Alltsamman utspelar sig intill Gällstaö, som på den tiden framförallt var ett fritidshusområde.

Gällstaö bestående av Parksidan och Solsidan, avstyckades från Ekebyhovs ägor 1923.  I MN 1969 kan man läsa att det nu är  drygt 150 tomtägare, huvudsakligen från Stockholm, som tillbringar en stor del av sin fritid på Gällstaö.

”När folk utbreder sig och skryter om hur vackert det är på andra ställen, brukar undertecknad som motvikt referera till vad en tjänsteman från vägförvaltningen hade att säga om Gällstaö”, skriver signaturen A.L. Bert.

Han berättar att tjänstemannen i fråga blivit bjuden på kaffe efter väginspektion och då frågat om någon tomt var till salu.

”Jag sa som sanningen var att jag just då inte kände till någon ledig tomt men, fortsatte jag, det finns väl tomter på andra håll?

– Jodå det gör det visst, men jag har inspekterat vägar i hela Stockholms län, men det finns inte en plats där det är så vackert som här på Gällstaö”.

A.L. Bert berättar att den som äger en tomt på Gällstaö och har öron och ögon öppna, kan få uppleva lite av varje. Ibland kan man få besök av älg, rådjur, hare eller grävling.

”Jag upplevde en dag en bedårande syn. Det kom ett svanpar simmande utanför vår tomt och svanhonan lät sig plötsligt bestigas av den medföljande kavaljeren. När akten var fullbordad simmade de två ifrån varandra ett par meter, gjorde plötsligt helt om, sam tillbaka så att brösten möttes och de långa halsarna slingrade de sedan om varandra i flera varv. Det hela var någonting fantastiskt, ett bröllop ute i vattnet, där de båda kontrahenterna liksom lovade varandra trohet för hela livet. Den synen glömmer man aldrig.”

EWA LINNROS

Läs också