Svårt att vara utan karlarna?
Rubriken ovan är hämtad ur MN 1970 och handlar om Ekerö kooperativa gille. Men på Ekerö brandväsen är man inte utan karlar och dessutom har man där fått en sprillans ny båt det året.
Under alla 33 år som gillet varit verksamt har det endast varit öppet för kvinnor. Men nu ”går damerna och grunnar på smått revolutionerande uppslag”. Man byter namn till Ekerö konsumentgille och låter även herrarna delta i verksamheten. ”Ekerögillets ordförande fru Brita Ericsson är inte helt övertygad när det gäller att släppa in karlarna.”
Till hösten 1970 står mycket på programmet. Först en gemensam afton med Bromma gille då man ska besöka Konsumbutiken på Ekerö som blev klar 1968. ”Säkert blir det många vackra ord och beundrande blickar från brommabornas sida.” Senare på kvällen blir det mannekänguppvisning. Längre fram på hösten planerar man att bjuda in Mjölkcentralen till en ostmakarkväll där gästerna står för smakproverna. ”Ordföranden Brita Ericsson inbjuder alla intresserade kvinnor till höstens verksamheter, herrarna får stå över tills vidare.”
Herrarna kan dock roa sig med bio i Folkets hus i Färentuna där man ger ”Den onde, den gode, den fule”. Eller kanske de är nyfikna på den nya båt som Ekerö brandkår just fått, ritad av Göran Levin på Rastaholms varv. Båten är 7,20 meter lång och 2,40 meter bred. Vikten är dryga 700 kilo med en motor på 170 hästkrafter. Toppfarten blir bortåt 35 knop och hela kalaset har kostat 30 000 kronor.
Brandmännen kör in motorn varje kväll och gör personalen förtrogen med den nya utrustningen. ”Georg Ljungfeldt, Tage Andersson och de andra brandmännen var mycket nöjda med resultatet. ”Sträckan Tappström – Kurön avverkades på 30 minuter med genomsnittsfarten 30 knop. Det var många som förvånat slog upp ögonen när det röda fartvidundret susade förbi öar och holmar.”
EWA LINNROS