Sveriges fulaste bygdegård

I bygdegårdsrörelsen är huset på Skå festplats känt som ”Sveriges fulaste bygdegård”. Det ska det nu bli ändring på och kulturföreningen Schakalen vänder sig till allmänheten för hjälp.

Ruttna paneler. Flagnande färg. Fönster i renoveringsbehov. Ja, det är en del som behöver åtgärdas för att sudda bort den oönskade titeln på bygdegården.

– Huset ser verkligen tråkigt ut, det visar inte alls det vackra som finns bakom, konstaterar Kulturföreningen Schakalens ordförande Erik Glaad.

Annons

Bakom huset ligger dansbanan, röda bodar och grönområde. Det drar många besökare varje år med dans, konserter och midsommarevengemanget ”Den bästa sommaren”. I år blir utbudet större med program från onsdag till söndag varje vecka. Konserter, dans, föreställningar, utomhusbio och loppis.

– Den sjätte juni öppnar vi även restaurang med utomhusservering, berättar Glaad. Vi kommer ha 30-40 sittplatser och erbjuda mat och dryck från Mälaröarna.

Annons

Till dess hoppas föreningen att husets fasad är renoverad, men tyvärr saknas det pengar. Verksamhetsstödet ska gå till verksamheten och en sådan här renovering är dyr. Därför har det startats en insamling där allmänheten får vara med och bidra. En så kallad crowfunding, eller gräsrotsfinansiering, som det heter på svenska.

– Det är inte roligt att behöva passera det här fula huset. Dessutom behövs renoveringen för att det ska hålla längre, säger han.

Målet är 20 000 kronor och det ska förhoppningsvis täcka ommålning, byte av ruttna paneler och till och med fönsterrenovering. Huset ägs av Skå IK och är idag målat i dess färger gult och grönt. Om det ska bli nya färger måste det bestämmas tillsammans med hyresvärden.

– Det lutar åt rött med vita knutar, berättar Glaad. Då matchar det bodarna på baksidan.

Med ett nytt fräscht yttre hoppas kulturföreningen att fler mälaröbor hittar till Skå festplats. En tanke är även att fastigheten ska kunna hyras ut till fester och andra sammankomster. Och framför allt att den oönskade titeln som ”Sveriges fulaste bygdegård” ska suddas bort.

ELIN ELDESTRAND

Läs också