Sveriges största obemannade Coop-butik invigd

Nu har dörrarna till Sveriges största obemannade Coop-butik öppnats vid Träkvista torg  och har redan förändrat mångas uppfattning om vad,  var, när och hur en livsmedelsbutik ska vara. Butiken är öppen dygnet runt och som kund legitimerar man sig med bank-id och använder sedan en app för att komma in och ur butiken samt för att scanna och betala sina varor.

Söndagen den 19 mars stängde den befintliga butiken Coop Träkvista på grund av att torget rivs för att ge plats åt ett nytt modernt centrum. En månad senare öppnade den obemannade butiken cirka 100 meter längre bort. Där kommer den nu att stå tills den nya och permanenta butiken står färdig någon gång under senare delen av 2025.

Butiken är Coop butiker och stormarknaders fjärde dygnet-runt-öppna obemannade butik. Utöver denna finns även liknande butiker i Gåvsta i Uppsala, Täby samt en som ligger intill stora Coop i Haninge.  

– Butiken här på Ekerö är dock Sveriges största obemannade Coop-butik, så det känns lite extra högtidligt att få vara med och inviga den, berättar Meta Persdotter som är vd för Coop butiker och stormarknader. 

Hon fortsätter:

– Träkvista är ett fint exempel på hur vi med våra lösningar kan nå ut till kunder och medlemmar i ett område som annars skulle sakna en butik innan den nya butiken finns på plats. Jag hoppas att Ekeröborna kommer uppleva att vi på Coop gör vårt allra bästa för att vara ett stöd i att få ihop livspusslet på bästa sätt.

Butiken är cirka 110 kvadratmeter och innehåller cirka 1 200 färska, torra, kylda och frysta varor. Varor kommer att fyllas på kontinuerligt från Coop Vinsta i Vällingby tillsammans med Coop logistik. Samma leverantör kommer också att leverera de hämtaorder som kunder och medlemmar beställer.

Utanför butiken finns nämligen ett stort grönt hämta-skåp. Till detta kan man som kund beställa det man tycker saknas i butiken och så hämtar man det dagen efter i skåpet. Beställningen gör man över nätet.

Hur fungerar då butiken? Med hjälp av Coops mobilapp låser kunden själv upp butiken, scannar sina varor, betalar och går ut. För att komma in i butiken behöver man legitimera sig med bank-id och butiken har en åldersgräns på 15 år. 

Förutom Meta Persdotter fanns även försäljningschef Samir Rajdai , Jim Törnroth som är chef för Etablering och projekt på Coop butiker och stormarknader och Nedzib Mustajbegovic som är butikschef för Stora Coop i Vinsta på plats när dörrarna till butiken öppnades. 

Ekerö kommun representerades av kommunstyrelsens ordförande Johan Elfver (M) som klippte band med guldsax dagen till ära.

– Den här satsningen har vi aldrig sett på Ekerö förut så det känns stort att få vara med om. Coop var ju även den matvarukedja som var först här ute på Ekerö för över femtio år sedan så det känns bra att de är kvar under tiden som Träkvista torg byggs. Jag är glad för invånarna i närheten av Träkvista samt för de som passerar här och kan nyttja butiken, säger Johan Elfver.

MN var också på plats under invigningen och konstaterade ett stort intresse och nyfikenhet blandat med viss skepticism.

– Jag vet inte om jag kommer att handla så mycket här. Förstår inte riktigt grejen. Lidl ligger bara ett stenkast bort och är stor och bemannad så jag kommer nog att fortsätta handla där på vägen hem från jobbet. Men det är såklart väldigt positivt att butiken är öppen dygnet runt, säger Lotta Karlsson från Skå.

Magnus Björnum som var på plats under invigningen med sina barn säger till MN att han gillar att det är enkelt och smidigt att handla och att butiken är mer välsorterad än vad han tänkt.

Tommy Johansson, som bor i närheten av Träkvista avslutar genom att säga:

– Oj vad roligt med ett nytt och modernt koncept!  Jag gillar det faktum att jag kan handla precis när jag vill. Jag är ju dessutom lite folkskygg så det passar ju mig perfekt att butiken är obemannad säger han och går skrattande därifrån med dagens inköpta varor.

MARIA  FORSLUND

Läs också