Sveriges vackraste träslott

Det har kallats Sveriges vackraste träslott, Ekebyhovs slott med anor från 1670-talet. Under årens lopp har slottet renoverats många gånger. År 1982, när det just hamnat i kommunens ägo fick det en upprustning för 2, 1 miljoner kronor, men gamla spår fick finnas kvar.

– Alla lager har lika stor rätt att få synas, sa Ove Hidemark, arkitekt och byggnadshistoriker till MN, som skrev en artikel om händelsen. 

Ove Hidemark, arkitekt och byggnadshistoriker hade varit slottsarkitekt på Skokloster och lett renoveringar av ett betydande antal herrgårdar runt Mälaren, när han fick i uppdrag att tillsammans med kollegan Marianne Dahlbäck, planera renoveringen av det 300 år gamla träslottet Ekebyhov, står det i artikeln i Mälaröarnas nyheter, från november 1982. 

Han förklarade att byggnaden varit föremål för omfattande renoveringar under både 1700-, 1800- och 1900-talet och att det inte var möjligt att återställa utseendet till original eftersom det fanns för lite av det ursprungliga kvar. Men han såg inte det som något problem.

– Huset ska vara en levande vittnesbörd om sitt förflutna, sa han då till Mälaröarnas nyheter.

Det var greven och fältmarsalken Carl Gustav Wrangel som lät bygga slottet redan på 1670-talet, men det hade flera ägare innan familjen Ihre tog över det på 1790-talet och behöll det i sin ägo fram till 1980-talet. Under tidigt 1900-tal drevs här en plantskola och handelsträdgård och under 1970 blev byggnaden och delar av parken byggnadsminne. År 1982 köptes slottet av Ekerö kommun och i september 1983, efter renoveringen, invigdes det med pompa och ståt.

– Jag lyckades få kungen och drottningen till invigningen. Det var en härlig men regnig dag, berättar dåvarande ordförande i kommunfullmäktige Lars Munters om minnet.

Sedan dess driver kommunen slottet med konferensverksamhet och lunchservering på vardagarna medan Ekebyhovs slotts intresseförening, med 35 medlemsföreningar, håller i helgverksamheten med utställningar, konserter, föreläsningar samt helgkafé, men också populärt midsommar- och valborgsfirande. Tanken är att bevara slottet som en kulturell mötesplats för Mälaröborna. 

– Jag är djupt imponerad över alla eldsjälar som byggt upp verksamheten och lagt ner hårt arbete under alla dessa år, säger Marianne Abrahamsson, som är intresseföreningens ordförande. 

Hon berättar att verksamheten är mycket uppskattad och att det är i snitt 150 personer per dag som besöker helgkaféet. På sikt hoppas hon att fler föreningar och yngre eldsjälar ska engagera sig för att slottsverksamheten ska kunna fortsätta drivas i många fler år framöver.

År 2020 spelades SVT:s julkalender Mirakel in på Ekebyhovs slott. Även ett avsnitt av Det okända på TV4 har spelats in på slottet.

HELEN BJURBERG

Läs också