Swedbank skrotar sina bankfack

Efter över trettio år tar Swedbank på Ekerö bort sina bankfack. Anledningen är att kunderna föredrar digitala lösningar och efterfrågan därför har minskat.

Sedan 1989 har Swedbank på Ekerö erbjudit sina kunder bankfack att förvara värdepapper och mindre värdeföremål i. Men en minskad efterfrågan gör att tjänsten nu upphör. I slutet på november tas bankfacken helt bort från Ekerökontoret och de kunder som fortfarande har ett, behöver tömma det innan dess.

– Allt fler värdehandlingar finns idag i digital form och kan lagras digitalt på ett säkert sätt. Det har gjort att efterfrågan på bankfack har minskat och därför har vi fattat beslut om att våra kunder inte längre kan teckna avtal om ett nytt bankfack, säger Amanda Billner, presskommunikatör på Swedbank. 

Alla berörda kunder ska ha fått information om att bankfacken kommer att stängas den sista november och att de är välkomna in under Swedbanks ordinarie öppettider eller efter att ha bokat tid, för att tömma sina fack. Istället kommer de erbjudas digitala förvaringslösningar av dokument via Swedbanks samarbetspartners, förklarar Amanda Billner.

Enligt henne är borttagandet av bankfacken inte något steg mot att stänga bankkontoret på Ekerö:

– Vi ser kontinuerligt över hur vi kan ge bäst service till våra kunder, både vid fysiska kontor och digitalt och vi har inga planer på att stänga kontoret på Ekerö, säger hon.

Handelsbanken har fortfarande kvar ett antal bankfack på sitt kontor på Ekerö, men dessa erbjuds främst till de som är helkunder i Handelsbanken.

HELEN BJURBERG

Läs också