Tävlar i ”Vi i femman”

Tävlar i ”Vi i femman”

Hela 53 331 femteklassare deltog i uttagningsprogrammet till ”Vi i femman” och av de 200 uttagna klasserna i riket, kom inte bara en utan två två femteklasser från Ekebyhovskolan med.

För att vara med i uttagningen till Sveriges radios tävling ”Vi i femman” får eleverna göra ett test med frågar. I Stockholms län sökte närmare 300 klasser för att få vara med och av de åtta som togs ut, finns Ekebyhovsskolans två klasser 5A och 5C. För att förbereda sig har de fått en träningsbok från ”Vi i femman”.

– Det har inte varit ett måste att jobba med den och det som jag har sagt till eleverna är att de ska gå dit och ha roligt och få erfarenhet. Allt det här handlar om är allmänbildning. Vi har inte gjort något speciellt i undervisningen inför detta, det största jobbet gör eleverna själva när de kollar på Lilla Aktuellt och diskuterar samhällsfrågor med föräldrarna, säger Rodrigo Meza, lärare på Ekebyhovskolan.

Första tävlingen ägde rum 16 januari, då klasserna fick tävla mot varandra. I lag 5A deltog Emil Skandevall och Ella Lilja och från klass 5C Stina Gillner och Arthur Haeberlein. Klass 5A segrade men kompisarna och klasskamraterna från klass 5C är ändå stolta och kommer självklart heja på vinnarlaget från den egna skolan i kommande tävlingar.

– En sådan här chans får man bara en gång i livet, det är jättekul, säger en pojke i som tillsammans med alla andra klasskamrater, sitter med på läktaren och hejar.

Nu väntar semifinal den 28 januari. Går Ekebyhovskolans klass vidare då, väntar riksfinalen 27 februari som både sänds i radio och TV.

– Vi kanske kan förlora men det är ändå bra att vi kom med, säger en flicka och hon får medhåll av de andra klasskamraterna.

EWA LINNROS

Läs också