Tävlingar inställda men träningen igång

Tävlingar inställda men träningen igång

Ekerö IK badminton spelar seriespel i ett samarbete med Botkyrka och Södertälje.De ligger denna säsong i division 2 (norra B), division 3 norra A och division 3 norra B. Men på grund av coronapandemin är alla tävlingar och seriespel inställda i badminton. Träningen fortsätter dock för barn och ungdomar.

Ekerö IK:s badmintonsektion har fyra tränare som i nuläget tränar 46 juniorer och 15 seniorer. Här tränar både barn, ungdomar och pensionärer.

– Juniorerna är indelade i tre nivågrupper. Vi har allt från badmintonskola för de som är nybörjare till träning för de som tävlar, berättar David Blomberg som är huvudtränare.

EIK badminton har också samarbeten med andra klubbar i seriespelet.

– Vi har tre serielag för seniorer tillsammans med Botkyrka. Sedan samarbetar vi även med Bromma för att erbjuda mer träning för de som vill träna extra. Vi delar även på serielag för juniorerna med Bromma, berättar Sebastian Ståhle, juniortränare.

Var tränar ni?

– På söndagar tränar vi i Bollhallen i Tappström med juniorerna och på tisdagar är vi i Mälaröhallen. Då är det två juniorgrupper och  sedan är det motionär- och seniorspel, säger David Blomberg.

Hur är fördelningen när det gäller tjejer och killar bland spelarna?

– Badminton är en ganska mixad sport. Det finns klasser för att tävla med tjejer och killar tillsammans. Vi tränar tillsammans också. Jag vet inte riktigt hur fördelningen är exakt, men jag vet att i den första gruppen är majoriteten tjejer  som tränar. Det varierar lite i de äldre grupperna.  I mixed dubbel spelar man en tjej och en kille tillsammans i varje match, säger Sebastian Ståhle. 

Hur har coronaläget påverkat verksamheten?

– Vi har samma restriktioner som alla andra. När vi tränar måste vi tänka på att en grupp måste gå från hallen innan nästa gäng kommer. Men vi har lyckats genomföra en tävling på hemmaplan, en så kallad 08-cup. Det är en nybörjartävling där alla är välkomna. Det var 120 barn som spelade 330 matcher under en helg. Det fick vara max 50 personer i hallen och inga föräldrar. Men med de nya riktlinjerna är alla tävlingar och seniorträningar inställda nu. Nu är det bara juniorer upp till 15 år som tränar, berättar David Blomberg.

Halltider är det största bekymret för att kunna utöka verksamheten.

– Det är inte som exempelvis fotboll där man är många på plan samtidigt utan vi spelar på en bana där man kan vara max fyra stycken.

Vilket åldersspann har ni bland de aktiva?

– Vi tillhandahåller träning för nybörjare från sex, sju år. Sedan har vi motionärer som är i pensionärsåldern. Vi har haft fullt men nu har vi plats igen för nya spelare, säger David Blomberg.

EWA LINNROS

Läs också