Tidskapsel funnen på Pomonavägen

En solig dag i början på mars knackade det på dörren till Ekgårdens äldreboende. Utanför stod två hantverkare som sökte mannen som byggt huset på andra sidan gatan. Under ett rivningsarbete hade de funnit något som tillhörde honom.

Det började med ett vattenskadat vardagsrum i en villa på Pomonavägen. Snickarna Adil Cigel och Ismet Dalov fick ett uppdrag som så många gånger förr. Men det här uppdraget skulle komma att skilja sig åt från de andra.

– Redan när jag kom dit på morgonen hände något ovanligt. Jag mötte en kvinna som jobbade på äldreboendet mitt emot. Hon berättade att en av de boende, Ulf Karlsson, hade byggt huset vi jobbade i och brukade sitta i fönstret och titta på det. Jag tyckte att det var så fint, berättar Adil Cigel och förklarar hur de, när de senare samma dag började riva det fuktskadade vardagsrumsgolvet, fann en tidning och en röd plånbok i bjälklaget.

– Min första tanke var att någon hade tappat den där, men sedan förstod jag att det måste vara ett tidsdokument som någon hade lämnat med flit, och då mindes jag plötsligt morgonens samtal, säger Adil Cigel.

Han beskriver hur han och kollegan skyndade över till Ekgårdens äldreboende för att se om de kunde få träffa Ulf och lämna tillbaka det som en gång tillhört honom.

– De var ivriga som barn på julafton, berättar sjuksköterskan Lotta Karlsson som öppnade dörren och som tack vare vaccinet och de nya restriktionerna kunde släppa in Adil och Ismet och låta dem träffa Ulf och hustrun Marianne, som kommit på besök. Det blev ett känslomässigt ögonblick när tidskapseln återlämnades till paret.

– Vi blev alla lite tårögda och tjocka i halsen, berättar Lotta Karlsson.

Marianne och Ulf mindes båda två tydligt hur de över femtiofem år tidigare placerat tidsdokumentet under golvet i vardagsrummet innan de spikat igen det. Två år tidigare hade de köpt en tomt av kommunen, på en yta som då bara bestod av åkermark och sedan med sina föräldrars hjälp byggt sitt drömhus. Det var 1965, när bygget började gå mot sitt slut, som Marianne fick idén om att gömma en tidskapsel, i form av en dagstidning och en plånbok med några mynt, ett par svartvita bilder från bygget samt ett handskrivet brev med information om huset.

– Tanken var att lämna efter oss en bit historia. Men vi trodde inte att det skulle återfinnas under vår livstid, säger hon med ett skratt.

Paret bodde kvar i huset i över femtio år. 2013 drabbades Ulf av en stroke och flyttade till Ekgården. Med tiden insåg Marianne att det blev för tungt för henne att bo kvar själv och 2016 såldes det och Marianne flyttade till en lägenhet i närheten. Sedan dess har villan sålts ännu en gång och det var under de senaste ägarnas tid som vattenskadan plötsligt avslöjade hemligheten och tidskapseln åter kom i Mariannes och Ulfs ägo.  Vad de nu ska göra med den vet de inte riktigt, men Marianne har en idé.

– Jag ska nog ta kontakt med de nuvarande ägarna. Eftersom jag känner att sakerna tillhör huset och inte oss, skulle jag önska att Ulf och jag fick lämna tillbaka det till dem så att de kan lägga det under sitt nya golv. Om de vill kan de också komplettera med bilder och information från sin tid i huset, så att den som hittar det någon gång i framtiden kan få ännu mer historia om huset.

HELEN  BJURBERG

Läs också