Tillfälligt hem för förskolan

När elden slukade hela Drottningholms förskola på nyårsdagen tog det inte många minuter innan den första personalen var på plats. Två veckor senare är verksamheten i full gång i nya lokaler i Ekebyhovskyrkan.

Det dröjde inte många minuter efter att larmet gick på söndagkvällen innan Pernilla Jansson, pedagogisk utvecklingsledare på förskolan, var på plats och såg sin arbetsplats gå upp i rök.

– Första känslan var uppgivenhet. Vi hade precis fått förskolan färdigrenoverad för 10 miljoner kronor och vi hade en brandinspektion i oktober som visade att allt var som det skulle, berättar hon.

Det hann dock inte gå många timmar innan uppgivenheten vändes till framåtblick. Redan dagen efter branden hölls möten med alla berörda och den personal som fortfarande var ledig avbröt och kom in för att hjälpa till. Man började snabbt inventera alternativa lokaler som kan användas tills de tillfälliga ersättningspaviljongerna är på plats.

– Kyrkan hörde av sig omgående och erbjöd oss att låna lokaler av dem. En del av rummen som vi har nu har använts som öppen förskola och en annan del var ungdomslokaler och konferensrum, förklarar Carita Almqvist, förskolechef, som är full av tacksamhet över allt stöd som kollegor, föräldrar och andra i omgivningen har visat.

Sedan följde intensiva dagar då nytt material och leksaker skulle beställas och hämtas. Tekniken som är en viktig del av förskolans verksamhet kunde återställas genom att allt fanns digitaliserat och sparat på annan plats. På bara en vecka lyckades personalen rekonstruera sin miljö och sin verksamhet.

– Vi har försökt att skapa samma känsla som den vi hade i vår förskola genom att inreda på ungefär samma sätt, berättar Jenny Borgenport, pedagogisk utvecklingsledare.

De 55 barnen har tagit händelsen med ro och fyller nu lokalerna med lek och liv. Att det är en hemlös förskola som är i full gång kan man inte tro. Här finns barn som leker i små grupper, andra som är på väg in från en utevistelse och pedagoger som rör sig hemtamt i lokalerna.

Nu planeras för att i första skedet placera tillfälliga paviljonger på den ordinarie förskolans parkeringsplats. Mellan två och tre månader beräknas det att ta. Parallellt påbörjas arbetet med att rita en ny förskola som ska uppföras på platsen där den gamla stod.

– Försäkringen täcker allting förutom ungefär 2 miljoner kronor i självrisk, vilket är lågt om man jämför med andra kommuner runt Stockholm som är mer drabbade av den här typen av händelser. Där kan man nästan lägga på en nolla till, berättar kommunens säkerhetschef Stefan Persson.

Hos personalen på förskolan som gör allt för att hitta det positiva i en svår situation, ser man nu chansen till att få moderna, bättre verksamhetsanpassade lokaler.

– Vi har tidigare sagt att vi skulle vilja ha en avdelning till. Vi hade tre, men nu kanske det till och med blir fem, hoppas Carita Almqvist.

LO BÄCKLINDER

cheap nba jerseys wholesale nba jerseys cheap jerseys cheap nba jerseys cheap nba jerseys

Läs också