Trädplantering för miljön

Trädplantering för miljön

Den 28 september samlades en tapper skara mälaröbor vid Skå festplats för att plantera femtio tallar i förhoppning om att kunna påverka klimatförändringarna. Härnäst hoppas de på att fler markägare upplåter mark för att vara delaktiga i projektet.

– Det blev jättelyckat och det var många som kom trots det regniga vädret. Många av dem som kom berättade att de länge velat göra något konkret för miljön. Jag tycker att det känns som om detta är en början till något större, berättar färingsöbon Katherine Falck som tillsammans med sin man Peter Emanuel Falck bestämde sig för att de ville göra något åt klimatförändringarna när de tog del av en nypublicerad studie från universitet ETH i Zurich.

Studien hade via satellitbilder identifierat 900 miljoner hektar mark jorden runt, där man skulle kunna plantera 1 000 miljarder träd. Dessa ska enligt beräkningarna kunna neutralisera upp till två tredjedelar av all koldioxid som släppts ut sedan början av den industriella revolutionen.

Genom samarbete med Skå IK, som direkt nappade på idén och erbjöd planteringsbar mark i anslutning till Skå festplats och Gustavshills handelsträdgård som skänkte 300 tallplantor, gjorde de sedan slag i saken den 28 oktober, i samband med ”Plant a Tree Day”. Många av deltagarna fick också med sig träd hem för att plantera.

– Nu hoppas vi på att fler markägare ska låta oss plantera träd hos dem. Man kan till exempel göra en gräsmatta till en träddunge, men vi kan även förtäta befintlig skog. Vi har både olika typer av träd och volontärer som är villiga att plantera, säger Katherine Falck.

LO BÄCKLINDER

Läs också