Trafikkaoset fortsätter

Fastnar man inte i köer på väg till jobb och skola utanför kommunen så fastnar man på väg hem –  och i värsta fall både och. Efter sommaruppehållet har också ett nytt problem uppstått. Eftermiddagsköer på väg in mot stan från Färingsö.  

Trafikläget fortsätter att skapa irritation och frustration bland öborna. I kommunens lokala sociala medier-grupper går kommentarstrådarna långa om trafikstockning både här och där.  Sedan sommaren har köerna börjat leta sig ända ut till Lullehovsbron på Färingsö – och mot stan – på eftermiddagarna. Orsaken är att trafik från stan, mot Ekerö, Munsö och Adelsö blockerar hela Tappströmsrondellen, vilket i sin tur beror på att ett körfält är avstängt på grund av brobygget. Ett klassiskt katten på råttan, råttan på repet-problem, helt enkelt. 

Men hur länge ska det egentligen se ut så här? 

MN tog kontakt med Tomas Flykt, projektledare för Ekerövägen för att höra hur Trafikverket ser på problemet och vad man gör för att åtgärda det. Han menar att Trafikverket är högst medvetna om de blockeringar som uppstår i och med brobygget och att de just nu söker för fullt efter lösningar.

– En faktor vi uppmärksammat är en tillfällig busshållplats i området som påverkar trafikflödet i rondellen. Den busshållplatsen ska flyttas tillbaka till sitt gamla läge i början av september och vi hoppas att det ska förbättra trafikläget, säger Tomas Flykt.

Läget kommer naturligtvis också att förbättras ytterligare när bygget vid Tappströmsbron är klart och den nya bron är redo att sättas i bruk, vilket enligt Tomas Flykt beräknas kunna göras i slutet av 2022. 

– Hela Ekerövägen med alla fyra körfält kommer stå klar under 2023, säger han. 

Tills dess hoppas han att Mälaröborna kan ha fortsatt tålamod med köer och trögflytande trafik.

– Det går tyvärr inte att göra så här stora ombyggnationer utan att det resulterar i besvär för de som använder vägarna, konstaterar han.

HELEN BJURBERG

Läs också