Träning för barn- och ungdomar startar igen

Under en period innebar coronarestriktionerna att kommunala idrottsanläggningar hålls stängda. Men från 21 januari  återupptas både inomhus och utomhus för barn och ungdomar som är födda 2005 och senare. Vi har frågat Johanna Eriksson, Ekerö IK hur föreningen arbetar under tiden träningarna legat nere.

Regeringen gav ett tydligt besked 21 januari att idrottsträningar för barn och ungdomar som är födda 2005 och senare ska återupptas både inomhus och utomhus.

Vad har ni arbetat med under den period då all organiserad träning, inomhus såväl som utomhus med anledning av den allvarliga smittspridningen legat nere?

– Om man tittar på kanslipersonal, sportchefer och sportansvariga har vi fortfarande haft fullt upp. Vi har hållit koll på vad våra olika sportförbund och vad Folkhälsomyndigheten sagt och sedan jobbat med hur vi ändå ska kunna upprätthålla aktiviteter runt omkring, berättar Johanna Eriksson.

Hur har ni gjort det?

– Vi har haft så kallad egenträning för olika träningsgrupper. För de äldre har vi haft individuella pass. Sedan har vi ordnat olika föreläsningar som vi kört digitalt kring exempelvis kost, vila, värdegrunder och spelregler, berättar Johanna Eriksson och fortsätter:

– Men det har varit tufft, vi har märkt att det påverkat barn och ungdomars fysiska och psykiska mående. De kommer inte ut och har kanske inte ett socialt sammanhang på samma sätt. Det är färre och färre barn idag som rör sig utanför den organiserade träningen tyvärr.

Har det kommit ut något positivt för verksamheten under den här tiden?

– Absolut, framförallt arbetet att hitta digitala lösningar och hitta andra sätt att peppa och entusiasmera barn och ungdomar till att gå ut och röra på sig. Det är också något vi kan ta med oss in i framtiden genom att kanske skapa olika filmsnuttar med träningstips och andra, inspirerande filmer där våra barn och ungdomar kan vara med och inspirera andra.

EWA LINNROS

Läs också