Tre gravar i museet

Tre gravar i museet

Under säsongen 2020 har det varit premiär för Birkamuseets nya utställning och ännu finns det tid att se den då museet på Björkö är öppet till den 27 september. Utställningen visar vikingarnas liv i olika perioder under 700-talet till 900-talet.

Tre gravar och människoöden står i centrum för utställningen och genom gravarna får besökarna en inblick i Birkas historia under de tre århundradena. Utställningen visar kläder, mat, hus, djur och hantverk, men även relationer mellan kvinnor och män, fria och trälar och hur barnen hade det.

– Vi har återskapat personer från tre tidstypiska gravar. Utställningen lyfter fram social status, kön och ålder och förmedlar deras berättelser. Vi vill gå från att bara visa upp originalföremål och fakta till att levandegöra personen i graven och berätta en historia om hur dennes liv kan ha sett ut, säger Veronica Björkman, chef för Birkamuseet.

Muséet har använt modern teknik och bland annat gjort DNA-analyser, analyser av tänder, osteologi och arkeologi för att berätta om personerna i gravarna.

– En av gravarna som rekonstruerats är den världskända krigargraven Bj 581. En spännande och rik kammargrav för den mäktige manlige krigaren, som efter dna-analyser visade sig vara en kvinna. Det är också min personliga favorit, säger Veronica Björkman.

LO BÄCKLINDER

Läs också