Tre Knalleborgsgrabbar förverkligar sin dröm

Bakom etableringen av sportbaren O’Learys i Jungfrusund, ligger tre familjer med stark Ekeröanknytning. Nu har de, utan tidigare restaurangbakgrund, skapat en plats där mälaröborna kan mötas, äta, kolla på sport och prova många aktiviteter.

I den före detta 800 kvadratmeter stora gymlokalen i Jungfrusundsområdet visar Magnus Waldman Slim, Johan Thews och Janne Broddesson runt i den sportbar de öppnat tillsammans med sina familjer. Här finns 120 sittplatser i restaurangdelen, plats för ännu fler personer utmed Ekerös längsta bardisk och ytterligare ett stort antal sittplatser finns på den stora uteserveringen. Längst in i lokalen finns fyra bowlingbanor, biljardbordet har en central placering och shuffleboarden spelas precis intill den stora glasrutan in till bowlingen. För den som ändå inte får sitt lystmäte går det även att sjunga karaoke, kasta dart eller använda någon av de övriga spel- eller sportmaskinerna.

– Den första affärsidén kom till oss för snart tio år sedan när vi började prata om att öppna ett lekland här ute på Mälaröarna. Så småningom förändrades idén och vi fick kontakt med Jonas Reinholdsson som grundade det första O’Learys i Boston, berättar Magnus Waldman Slim, som är en av de tre gamla vännerna från Knalleborg, som började skolan samtidigt när området var nytt.

Tillsammans med sin egen och de två övriga familjerna har han sedan fortsatt att förädla idén. Den ursprungliga tanken var att deras sportbar skulle ligga i Ekerö centrum, men då utbyggnaden drog ut på tiden svalnade engagemanget och idén föll i glömska.

– Men så i oktober kom det ett sms från Jonas som undrade om vi fortfarande var intresserade då han visste att den här lokalen skulle bli ledig. Vi snackade ihop oss och bestämde oss för att satsa, säger Janne Broddesson.

Magnus, Johan och Janne med familjer är huvudägare av bolaget som drivs som ett franchiseföretag. De har själva andra heltidsjobb och har fyllt företaget med den kompetens som behövs, med tanke på att de inte har någon egen erfarenhet från branschen. Som delägare har de också tagit in sju andra familjer i bekantskapskretsen som äger varsin del. Alla har lokal förankring och många av dem ingår i det stora kompisgäng som känner varandra sedan uppväxten på Ekerö.

Förutom glädjen över att öppna ett eget ställe i trakterna som de själva växt upp i, är de tre huvudägarna också glada över att kunna erbjuda ett första jobb till många av kommunens unga. De vet hur svårt det kan vara att bo i en landsbygdskommun och vilja tjäna lite egna pengar.

– På min tid var man tvungen att åka in till stan om man skulle kunna få jobba ett par timmar i en butik. Men i sommar har vi kunnat låta ett helt gäng ungdomar jobba här. De har alla fått börja i disken och sedan så småningom avancera för att få plocka bort från borden och därefter servera när de har åldern inne, säger Johan Thews.

LO BÄCKLINDER

Läs också