Tre ”MASK-åkare” med i landslaget

Tre ”MASK-åkare” med i landslaget

Från Mälaröarnas alpina skidklubb MASK har tre åkare blivit uttagna till landslaget. Det är Helena Rapaport, Lukas Karlberg och William Hansson.

Helena Rapaport är med i landslaget för tredje gången medan Lukas Karlberg och William Hansson är med för första gången. Landslagets damtrupp består av 27 åkare och herrtruppen har 20 åkare.

  Av drygt 40 åkare i landslaget kommer tre från Ekerö. Jag är exceptionellt stolt över vad klubben har åstadkommit och under åren har fostrat i hemmabacken. Sedan vet ju jag att det här är ju tre personer som har lagt ned våldsamt mycket träningstid även utanför Ekerö och utanför Sverige. Det är ett jätteviktigt jobb som har gjorts för klubben och för kommande generationer, som får de här förebilderna. De ser att det är möjligt att lyckas, säger Martin Axelhed, ordförande i MASK.

Vad innebär en sådan här uttagning?

– Det betyder jättemycket. Jag tror att alla vi har som mål att få representera landet. Alla vi tre är inte topp 30 ännu och då får man betala skidförbundet för att tävla, men vi får världsklassträning och superbra möjlighet till att bli bäst, säger Helena.

Lukas och William inledde landslagsträningen tillsammans med juniorlandslaget i Litauen där de tränade i en inomhusbacke.

– Jag börjar åka i oktober och sedan fram mot november, december är det dags att tävla. Jag hoppas på att ta mina första poäng i världscupen nu. Jag har kört ganska många världscuper och varit nära. Poäng tar man när man är topp 30, min bästa placering hitintills är 36, berättar Helena.

– Både jag och Lukas har haft vår Europacup-debut och har även där försökt att ta poäng för att komma till topp 30, berättar William och Lukas tillägger:

– Europacup är steget mellan Sverigecuperna som finns och världscuperna. Det är lite där vi ska försöka kriga in oss och etablera oss.

Helena började tävla för klubben när hon var sex år.

– Min syster var med väldigt tidigt så jag fick hänga med där. Så jag har nog varit medlem i princip hela mitt liv, säger Lukas och hans mamma kan berätta att han åkte sitt första KM när han var 4 år.

– Jag började tävla för MASK när jag var 12 år, säger William.

MASK har idag nära 1 000 medlemmar varav cirka 300 aktiva åkare i åldrar från fem, sex år upp till 18-årsåldern.

EWA LINNROS

Läs också