Tre unga rapporterade för fyrverkeriinnehav

Tre unga rapporterade för fyrverkeriinnehav

På Mälaröarna har det varit förhållandevis lugnt när det kommer till polisiära ärenden under jul- och nyårshelgerna. Men envisa koppartjuvar, kallhamrade åldringsbrottslingar och raketskjutande ungdomar har trots allt varit i farten.

Under början av december hade ett företag på Tegelbruksvägen problem med att koppartjuvar slog sönder fönster och tog sig in i deras lokaler vid flera tillfällen. Den 16 december var tjuven återigen på plats och polisen larmades till platsen.

– Efter ett sök med patrullhund hittades klockan 04.30 en misstänkt gärningsperson som kunde gripas inne i lokalen. Dagen efter var dock samma gärningsperson dessvärre tillbaka på platsen och avlägsnades därifrån av polispatrull, säger Marie-Louise Mattsson, tillförordnad kommunpolis.

Den 28 december blev en person i Väsbyområdet utsatt för ett kallhamrat och raffinerat brott.

– Målsägaren blev uppringd av en man som påstod sig ringa från Tele2. Mannen berättade att målsäganden gått miste om sin pensionärsrabatt och därför skulle få en ny mobiltelefon som kompensation. Därefter kom en man och knackade på och uppgav att han skulle lämna den nya mobiltelefonen, berättar Marie-Louise Mattsson.

Mannen påstod att väsbybon behövde betala en expeditionsavgift och bad om att få låna ett betalkort. Han fick sedan målsäganden att lämna sin kod innan han sprang iväg med såväl den nya mobiltelefonen som betalkortet.

– Vi har också fått veta att brottslingar har börjat använda ytterligare ett nytt tillvägagångssätt för att begå åldringsbrott. I Dalarna har det pågått i någon vecka och häromdagen drabbades en person vid Globen. Bedragarna går tillväga så att de hör av sig för att boka in coronavaccination i målsägarnas hem.

Under jul- och nyårshelgen inkom ett par anmälningar till polisen om garageinbrott, lastbilsinbrott och båtstöld, men i övrigt var det stillsamt så när som på brottslighet kopplat till fyrverkerier. I Sverige är det lag på att man ska vara 18 år för att få köpa, använda eller inneha ”pyrotekniska varor” som till exempel fyrverkerier.

Under nyårsnatten rörde sig flera polispatruller på Mälaröarna och bland annat kontrollerade de ungdomar både i Träkvista och i Stenhamra i samband med att det sköts fyverkerier. Tre ungdomar i 15-årsåldern rapporterades för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor på grund av att de innehaft fyrverkerier, vilka togs i beslag.

LO BÄCKLINDER

Läs också