Tredje upplagan av Mälarö miljödag

Tredje upplagan av Mälarö miljödag

Den 21 mars är det dags för den tredje upplagan av Mälarö miljödag i Stenhamra församlingsgård. Det blir återigen en heldag med föreläsningar, utställningar och prova-på-aktiviteter, allt med fokus på hållbarhet och miljö.

– Vi har fått ihop en bra mix av både föreläsare och utställare och det är extra kul att våra politiker och tjänstemän i kommunen finns på plats. Vårt mål är ju att Mälarö miljödag ska bli en samlingspunkt för miljöfrågor för Mälaröbor. Vi har allt att vinna på att mötas och samarbeta, säger Joakim Jonsson, kommunikatör i Färingsö församling.

Nytt för i år är ”Barnens miljöpyssel”  där barnen, och även vuxna som vill, kan plantera blommor som insekter gillar i egentillverkade krukor, göra ett bihotell eller plantera en egen ek. – Vi har också god uppslutning från kommunen där både representanter från styrande Ekeröalliansen och oppositionens Mälarökoalitionen finns på plats. Från kommunen kommer även en utställning om sophantering och sopkärl där många kan få svar på sina frågor, berättar Joakim Jonsson, kommunikatör i Färingsö församling.

Under dagen blir det ett panelsamtal med representanter från Ekeröalliansen, Mälarökoalitionen och Naturskyddsföreningen med chans att ställa frågor.

På föreläsningsscenen får besökarna höra om många ämnen. Till exempel dyker Jenny Harlen upp. Hon tog Bokashi till Sverige genom att starta Bokashi.se 2008. Sedan dess har denna metod nästan blivit en rörelse som svept över landet, där fler och fler använder sitt matavfall för att göra jord och gödning helt utan kemikalier.  Det kan också handla om sanningar och myter om elbilar med Tibor Blomhäll, som skriver på tidningen Elbilen.

– Elin Rydström från Lovö prästgård kommer också. Hon kommer att reda ut vad EKO-begreppet står för och vad vi ska tänka på runt miljömärkningar när vi handlar i affären. En annan Lovöbo, Justine Lagache, föreläser om hur vi kan odla i vår trädgård för att skapa mångfald som både vi och djuren kan ha glädje av, säger Joakim Jonsson och fortsätter:

– Många lokala utställare finns också på plats. Vi kan till exempel se hur kyrkogårdsförvaltningarna i Färingsö församling och Ekerö Pastorat arbetar med miljöfrågor. Vi kan lära oss mer om biodling eller provköra en elcykel eller en elbil. Lunch och fika finns på plats, så allt är bäddat för en heldag.

EWA LINNROS

Läs också