Två föreningar – ett lag

Två föreningar – ett lag

Ekerö IK innebandy har startat ett samarbete med Ängby IF för damjuniorerna och kommande A-lag damer.

Samarbetsavtalet är på tre år för damjuniorerna och kommande A-lag dam.

– Vi är otroligt stolta över att ha funnit Ängby IF som samarbetsförening. Som Dunrossföreningar (*) så står vi på en gemensam plattform redan från början och det har varit viktigt för oss båda, säger Johanna Eriksson, sportchef för innebandyn.

*Stiftelsen Dunross ger stöd till barn- och ungdomsidrotter som inte toppar lag och där alla behandlas lika (reds.anm.)

Ekerö IK innebandy och  Ängby IF på damjuniorsidan, har anmält ett gemensamt lag som heter Ekerö IK/Ängby IF till damjuniorernas division.

– Ekerö IK vill satsa på flick- och damsidan. Tyvärr så har vi inte själva idag möjlighet att ha en egen trupp så vi började se oss om efter samarbeten som ska vara på längre sikt. Vi fann en bra dialog med Ängby IF som befinner sig i samma situation som vi. Vi har ett långsiktigt mål tillsammans och med fantastiska ledare i båda träningsgrupper och tjejer som vill göra resan tillsammans, vi ser med optimism på vårt samarbete, säger Johanna Eriksson och fortsätter:

– Vi är fortfarande två föreningar och båda föreningar har utgångspunkten att stärka varandra och bygga upp föreningarna på flick- och damsidan så att vi i framtiden kan ha egna starka träningsgrupper. Vi ska inte äta upp varandra utan samverka i bästa samförstånd.

Vad betyder det för tjejerna som ska spela i det kombinerade laget?

– För tjejerna innebär detta att de kan fortsätta spela tillsammans. Ingen av dem tvingas lämna sina respektive klubbar på hemmaplan och de kan utvecklas i sin egen takt. Tjejerna vet att båda föreningar satsar på dem på längre sikt och att detta inte är en ”quick fix”. Vi kommer att satsa på att bygga team under försäsongen nu för att få ihop dessa fantastiska tjejer till en stark grupp. Att i lugn och ro kunna träna och tävla på hemmaplan tror båda föreningarna är en trygghet. Tjejerna i den här åldern har redan mycket med skola och sitt sociala liv där mycket förändringar sker. Vissa börjar gymnasiet och vi hoppas att detta samarbete ska kunna ge dem ett lugn och vara en plats för glädje och trygghet.

På vilka fler sätt ser du att Ekerö IK kan samverka med andra innebandyföreningar på lite sikt och vad skulle detta kunna innebära för er?

– På sikt med mer öppna dialoger och en förståelse mellan föreningar, tror jag absolut att samarbeten i olika former kan utvecklas. Vi måste tillsammans hjälpa hemmaplansföreningarna tillåtas att växa för att vi ska kunna skapa trygga individer inom idrotten och göra att innebandyn kan växa.

Under fjolåret har RIK innebandy också haft ett samarbete med Järfälla, något som de nu utvärderar och diskuterar tillsammans för att hitta förbättringsprocesser där de kan hitta nya synergier och verktyg för att ta samarbetet till ännu bättre och tydligare nivåer.

– För vår del är känslan att ju mer vi kan hjälpa varandra ju bättre och starkare blir vi som förening, vilket hjälper till att utveckla innebandyn i stort i en positiv riktning.

EWA LINNROS

Läs också