Unga konstnärer i Utkiken

Unga konstnärer i Utkiken

Tolv av kommunens unga konstnärer ställer ut i Galleri Utkiken i en nydanande utställning. Lurviga fantasidjur, digital konst, traditionellt måleri och virkade mobiler – det finns inga gränser för den kreativitet som besökarna får ta del av.

Under hela maj och en bit in i juni, fylls Erskines båtformade galleri i Ekerö kulturhus med en färgsprakande utställning där tekniker, färgsättningar och ålder på konstnärerna varierar stort.

– Jag ville ge de här ungdomarna en chans att visa sitt fritidsintresse och att besökarna skulle få en inblick i deras värld. Om man håller på med någon sport är det så lätt att visa upp vad man gör, men de här ungdomarna får oftast inte samma chans, säger Maud Edvardsson, kulturproducent och initiativtagare till utställningen.

Tillsammans med ungdomsbibliotikarie Frida Eriksson gick hon ut och sökte efter ungdomar mellan 13 och 20 år som på ett eller annat sätt skapar konst. De spred budskapet till bildlärare, fritidsgårdar och bland ungdomar som kom i kontakt med biblioteket på olika vis.

De tolv ungdomar som nappade på möjligheten att låta sin konst möta galleribesökarna är Eira Svenheden, Frida Karlholm, Nina Ohberg, Anton Rosén, Miranda Malmer, Kim Wade, Aleksej Livebrant, Emelie Gustafsson, Hannes Hugosson, Lina Axell, Ea Schiöld och Linnea Skoglund.

– Det var viktigt att det inte skulle vara några bedömningar, utan att alla uttryck skulle kunna vara med, säger Maud Edvardsson.

Vernissagen och den stora invigningen uteblev med anledning av coronaepidemin, men när tidningen besöker utställningen finns största delen av konstnärerna på plats och berättar om sina verk.

– Jag har alltid hållit på och skapat och minns inte ens hur det började, berättar en av utställarna och ger uttryck för något som de flesta av de andra håller med om.

Och nog märks det att kreativiteten är djupt rotad hos utställarna. På väggarna, pelarna och podierna finns visserligen traditonella oljemålningar, kolskisser och akvareller, men datoranimerade eller mangainspirerade konstverk samsas även med en virkad mobil, en käpphäst och lurviga, verklighetstrogna djurskulpturer, som klättrar omkring bland grenar. Små ståltrådsfigurer i sällskapliga sammanhang har också sin plats i utställningen. Många av de unga konstnärerna berättar också att de testar sig fram mellan olika tekniker och att de även gärna kombinerar text och bild.

– Någon fortsättning blir det på det, men jag vet ännu inte hur, säger Maud Edvardsson.

LO BÄCKLINDER

Läs också