Unga saknar sitt sociala liv

Under senaste året har verksamheterna på fritidsgårdarna i kommunen genomgått många anpassningar till nya regler. Men med stor kreativitet och god vilja lyckas personalen finnas där för ungdomarna, om än på lite andra sätt än vad de är vana vid.

Fredagen den 12 mars anordnade kommunens fritidsgårdar en och en halv timmes lång livesändning med namnet ”The greatest feelgoodshow” på sociala medier. I showen dansade och sjöng ungdomar tillsammans med fritidsledare med syfte att skapa mod och öka deltagarna självkänsla. Aktiviteten var ett led i fritidsgårdarnas corona-anpassade verksamhet som ändrat skepnad flera gånger sedan pandemin startade.

– De första åtgärderna vi vidtog när vi fick restriktioner, var att sänka åldern på vår målgrupp till att gälla dem som går i årskurs sju till nio, för att minska trycket, säger Niklas Lindqvist, arbetsledare på Träkvista fritidsgård.

Nästa steg i anpassningen var att erbjuda digitala möjligheter att umgås och idag har fritidsgårdarna tio olika kontaktpunkter på olika digitala plattformer. För närvarande tar de också emot grupper om åtta som får föranmäla sig till olika aktiviteter som personalen anordnar i samråd med ungdomarna. Det har bland annat blivit många kreativa verksamheter, träning och matlagning. Ofta är de utomhus

– Vi har fått kasta oss hejdlöst ut och testa helt enkelt. Personalen är fantastisk och har en jättestor vilja och engagemang kring att få det att funka. Vi ser hur viktigt det är för ungdomarna att vi erbjuder dem ett avbrott i vardagen. Många saknar sitt vanliga sociala liv och mest vill de bara ha en plats att hänga på med kompisarna.

När Niklas Lindqvist och kollegorna inte har gruppaktiviteter, är de ute och rör sig på fältet för att få kontakt med ungdomar, men upplever att det är svårt att hitta dem. Han och kollegorna får indikationer på att många ungdomar mår dåligt av isoleringen. Praon som de skulle ha haft uteblir, gymnasiemässan är digital och den där tiden som vanligtvis präglas av en känsla av att framtiden ligger öppen, är omgärdad av restriktioner och instängdhet.

– Mitt viktigaste budskap till ungdomarna just nu är att det här är en period som går över och att allt kommer att bli bättre framöver, säger Niklas Lindqvist.

LO BÄCKLINDER

Läs också