Ungdomsriksdag och märklig annons

I MN 1968 kan man läsa om en ”ungdomsriksdag”, arrangerade skolbaler och så en märklig jobbannons. Vi på redaktionen hoppas att någon av er läsare vet mer om den.

Det är ett  tiotal ungdomar från Bromma och Ekerö som deltar i KFUK:s och KFUM:s Triangelförbunds trettonde ”ungdomsriksdag” på Helgeandsholmen i Allhelgonahelgen 1968.  ”Riksdagsman” Björn Littmark från Ekerö, tillhör en av landets mest KFUK- och KFUM-engagerade familjer. ”Pappa Tore är rörelsens generalsekreterare, mamma Kari är vargungsledare och Björns syskon är med i olika ungdomsgrupper. Redan 1968 är miljöförstöring på tapeten och på ungdomsriksdagen kåserar Naturvårdsverkets generaldirektör om engångsförpackningar, Vindelälven och luftföroreningar på temat ”Dödar vi oss själva?”

Ungdomarna på Mälaröarna roar sig naturligtvis också och tillfällen till skolbaler ges för dem. ”Den synnerligen aktiva fritidsnämnden skall nu också upptaga skoldanser på sitt program, sedan föräldraorganisationer har uttalat önskvärdheten att sådana ordnas regelbundet i kommunen.”

Första balen ska gå av stapeln 7 december i Tappströmsskolan kan MN rapportera, vilken orkester som ska spela är dock inte klart men fritidsnämnden garanterar att det blir dansmusik av god klass.”Man har anslagit en tusenlapp till gaget och för den summan kan man engagera ett band med gott namn.”

För den som söker jobb, finns en annons som riktar sig till en bred krets. Vad det är för arbete framgår inte av jobbannonsen som är mycket kryptisk:

”Man, kvinna, yrkesarbetande, ej yrkesarbetande, gammal, ung – det spelar ingen betydelse men en sak har roll, nämligen, du ska vilja tjäna pengar på ett ärligt och roligt sätt! Hur mycket? 200 kronor per månad – ?? Tja, du tror mig i alla fall inte…”

För närmare information, ska ingenjör Jan.W.Carlsson kontaktas. Nu undrar vi på MN:s redaktion i nutid, om någon av er läsare kontaktade ingenjören och i så fall, kan berätta för oss vad det handlade om.

EWA LINNROS

Läs också