Unik EP-skiva med 80 blockflöjtare

Elever från Färingsö kommunala musikskola medverkar på en unik EP-skiva som heter Cantate 1970. På Adelsö stängs postkontoret ned.

Det är totalt 80 blockflöjtselever i åldrarna 7-18 år som har övats av Tommy Millheden, den kommunala musikledaren på Färingsö. Bakom skivinspelningen som gjorts i Färingsö kyrka står ingenjör Sven Åberg som tidigare är känd från ett 15-tal inspelade skivor med fågelläten. Resultatet har blivit en EP-skiva med stereo, ”som kanske är den enda i sitt slag”.

”Kantorn i Färingsö kyrka fick ta igen sig, för då ryckte de 80 musicerande ungdomarna in med sina blockflöjter, anförde församlingssången och gav andra prov på sitt musikaliska kunnande. Det behöver väl inte sägas att det kom ovanligt mycket folk till kyrkan den dagen, vars tema var jubelsång, därav namnet Cantate.”

I samma tidning kan man läsa att poststationen på Adelsö slår igen. Men det var inte första gången. Poststationen öppnades 1875 men drogs in redan 1879. Men 1930 öppnades den igen. Men 1970 är det alltså dags att stänga igen. Oppositionen mot stängningen är stark. Gunnar Jonsson är en av postverkets trotjänare och har arbetat på Adelsöposten sedan 1947.

”Vid det här laget känner han sin ö och dess 200 familjer mycket väl. De många sommargästerna är inte alltid så lätta att spåra upp eftersom adressuppgifterna på brev och vykort ofta är ofullständiga. Mycket krångel blir det också varje höst när sommarfåglarna flyttar åter till staden då många glömmer att anmäla adressändringen. Troligen kommer Adelsöposten att i varje fall hålla öppet under sommarmånaderna med tanke på de många sommargäster som då kommer till ön. Annars skulle lantbrevbäraren få en alldeles för stor arbetsbörda.”

EWA LINNROS

Läs också