Urberg och Japan inspirerar till konst

Urberg och Japan inspirerar till konst

Fram till den 22 september fylls galleriet på Ekebyhov av teckningar, målningar, glas och keramik. Konstnärerna Kerstin Thern Larsson och MonaLisa Brieditis låter sig inspireras av japansk tradition och urberget bland annat.

Keramikern Kerstin Thern Larsson kommer från en familj där händerna användes flitigt och hon föll för keramiken vid första kontakten.

– När jag själv, som 19-åring, satte mina händer i leran för första gången, blev jag förälskad i materialet och keramik har blivit min passion. Sedan 1997 arbetar jag heltid med min dröm. Jag är lika road av den grova stengodsleran som den ljuvligt mjuka porslinsleran och på den här utställningen visar jag både och. Ovala krukor, fat och små lådor i stengods där jag tillåtit ett friare uttryck och där handens avtryck och ”ugnens gåvor” fått råda, beskriver Kerstin Thern Larsson som inspireras av japansk tradition där enkelheten råder.

MonaLisa Brieditis startade som arkitekt och fortsatte in i ett eget sökande av konsten, i mitten på 80-talet. På utställningen kommer hon visa teckningar och målningar av ”Urberget” samt fusat glas i bild och små skulpturer.

”Bergets sidor bildar kartor där vattnet ibland rinner. Stenen känns mjuk när solen värmt upp och hård när det är kallt. Berget är statiskt men ändå så levande i olika ljus. Glasen innefattar en parallell värld till Urberget.” kommenterar hon sin konst.

LO BÄCKLINDER

Läs också