Valaffischer saboteras

Både KD och MP har råkat illa ut. På en affisch har ansiktet på den lokala företrädaren för Miljöpartiet blivit illa utsatt. 

Sedan veckor tillbaka försöker partierna via valaffischer locka röster. Men synen av affischerna och partiledarna har också fått personer som vill förstöra att vakna till.

Och skadegörelsen verkar redan vara omfattande.

Sivert Åkerljung (KD), kommunalråd i kommunen, säger att hans partis valaffischer råkat ut för en del skadegörelse. Framförallt har det varit utanför Ekerö tätort, bland annat i Bergvik, Sandudden, Ekebyhovsbacken och Stenhamra. Han säger att det handlar om förstörda och nedrivna affischer.

– Det är faktiskt ett angrepp på vår demokrati, eftersom alla partier har polistillstånd att affischera. Och att riva ner valaffischer räknas som skadegörelse med risk för böter på 2 000 kronor, säger Sivert Åkerljung.

Han tror inte att de som river ner har koll på att det är en brottslig handling och vad affischerna faktiskt kostar. Nu överväger partierna att göra en gemensam polisanmälan om skadegörelsen.

– Jag vet att det varit ganska illa i andra länskommuner och i Uppsala län, berättar Sivert Åkerljung.

Iren Bakkerud, MP:s politiske sekreterare i Ekerö kommun, berättar att de också drabbats av skadegörelsen.

Många av valaffischerna blev förstörda direkt efter att de kom upp på en rad olika platser i kommunen.

– Natten till den 14 augusti satte vi upp våra valaffischer tillsammans med övriga partier i kommunen. Sedan dess har vi haft omfattande skadegörelse, säger Iren Bakkerud.

Hon hade inte väntat sig att se sådant på en valaffisch: 

– Det var dagen efter affischerna kom upp. På en affisch med en av våra lokala företrädare, hade personen på bilden fått sina ögon utstuckna och hål i pannan. Mycket obehagligt!

Efter den händelsen  har det varit skadegörelse på flera andra platser på Mälaröarna.

En  morgon upptäcktes att alla affischer förutom för två partier var nedrivna och förstörda i Stenhamra, Svanhagen och Svartsjö by. Även vid en cykelstig mellan Lindö lada och Malmvik hade två affischer rivits ner.

– Vi blev av med 18 affischer som var nedrivna och sönderrivna i små bitar och låg mestadels påkörda på körbanan, fortsätter Iren Bakkerud.

Hon berättar att kostnaden för affischerna är stor.

– Tryck av 200 valaffischer kostade oss mycket pengar och vi har enbart sparat tio stycken som reserv och hängt upp resten. När valaffischerna blir förstörda försöker vi att laga dem, men när vår reserv är använd har vi inte flera att hänga upp.

Miljöpartiet tror inte att det handlar om budskap, person på bilden eller agerande inom politiken som provocerar till vandaliseringen. Snarare upplever man ett hårdare samtalsklimat i valstugorna, online och nu också i form av att förstörda affischer.

– Så var det inte vid förra valet. Vi är självklart förstående till att människor tycker olika och har olika förslag till vilka lösningar som är bra för samhället, men nu är det som att vissa är förbannade och har helt glömt bort hur man uppför sig artigt mot andra människor, kommenterar Miljöpartiets gruppledare Fredrik Zandrén och fortsätter: 

– Merparten av de samtalen vi har i valstugorna är dock trevliga och vi är väldigt glada för alla som faktiskt tar sig tid för att prata med oss kommunpolitiker. 

TONY GYLLENRAM

Läs också