Våldsam sommar

Våldsam sommar

Slagsmål, rån och försök till människorov är några av de händelser som polisen hanterat på Mälaröarna under sommaren. Härnäst väntar man att båtstölderna ska öka på nytt.

Den 26 juni skedde ett försök till människorov i Träkvista. En maskerad man försökte få med sig en 10-årig flicka i en bil. Flickan undkom och polisen började direkt att leta efter gärningsman och påbörjade bland annat dörrknackning. Efter några dagar kunde mannen gripas.

– Tänk på att tala med barnen om de känslor som kommer upp när de hör om sådana här händelser, även om det är svåra ämnen. Även om det är mycket ovanligt att drabbas på det här sättet är det bra att prata om det. Det är också viktigt att leva vidare som vanligt och inte begränsas av oro, säger kommunpolis Anna Freij, med anledning av händelsen.

Hon berättar också att polisen har börjat vara extra synliga på Mälaröarna under sommaren för att öka tryggheten hos innevånarna.

– Ibland kanske man tror att det varit ovanligt mycket brottslighet när man ser polisen ofta. Denna sommar har den yttre personalen gjort ett fantastiskt arbete med synlighet på Ekerö för att förebygga brottslighet samt under tiden också haft många trafikinsatser.

I slutet av juni kolliderade en taxi, som missade att iaktta väjningsplikt, med en mopedbil i Tappströmsrondellen. Det blev inga personskador, men Anna Freij påpekar vikten av att vara extra uppmärksam när det kommer till mopedbilar, då de ofta körs av ovana trafikanter.

Den 10 juli skedde ett rån i Träkvista där flera ungdomar rånades på mobiler och andra tillhörigheter.

– Utredningen går framåt i ärendet och det är en bra dialog mellan brottsoffer, deras föräldrar och polisen, säger Anna Freij och menar att det är viktiga att föräldrar talar med sina ungdomar om att sådant här kan hända och hur de kan förebygga att det sker.

I månadsskiftet juli och augusti skedde också flera våldsamma händelser på Ekerö. Den 23 juli slogs några personer med tillhyggen på Gustavavägen och polisen ingrep. Några dagar senare skedde ett olaga hot på en restaurang i Ekerö centrum och polisen grep en person. Efter ytterligare några dagar inträffade en grov misshandel i Ekerö centrum och en person blev skadad. Dagen efter greps den misstänkte gärningsmannen.

Den 10 augusti ringde ett vittne polisen och berättade att en stöld pågick i en bil på parkeringen vid Drottningsholms slott. Vittnet hjälpte polisen och en person kunde gripas.

När det kommer till händelser på eller i anslutning till Mälaren berättar sjöpolisen om att det bland annat har varit problem med vattenskoterförare som kör vårdslöst. I övrigt har det varit förhållandevis lugnt med båt- och båtmotorstölder under sommaren. Dock befarar man att det lugnet snart är över.

– Vi räknar med att stöldsäsongen drar igång nu när skolorna börjar. Då släpper båtägarna kollen på sina grejer. Vi rekommenderar alla att stöldskydda sina båtar, gärna med gps. Om vi snabbt får reda på att en stöld har skett har vi åtminstone en liten chans att hinna ikapp tjuvarna, säger Jan Ferb, förundersökningsledare på sjöpolisen.

LO BÄCKLINDER

 

Läs också