Välkända tyger i unik utställning

Välkända tyger i unik utställning

I en unik textil- och schablonutställning som pågår på Ekebyhovs slott, visas en sällan skådad mönsterskatt. Allt kommer från Sten Hultbergs handtryck i Dala-Floda som varit nedlagt sedan början på 60-talet.

”Fantasia” som ritats av Mari Simmulson, ”Vågorna” av Stig Lindberg och ”Lianer” som Sten Hultberg själv formgivit, är bara några av det mer än trettiotalet tygmönster som tillsammans med schablonerna de tryckts med, för första gången visas i en samlingsutställning. Förutom tyg visas även dukar, bonader och en del andra tryck upp.

Sten Hultbergs tryckeri var verksamt mellan 1947 och 1963 och producerade mängder av tryck som är karaktäristiska för den tiden. Han hade ett nätverk som omfattade många kända formgivare, bland annat genom sin hustru Astrid Sampe, även hon formgivare och chef för NK:s textilkammare.

Maria Jernkvist som arrangerar utställningen tillsammans med Sten Hultbergs son Anders Hultberg, är stolt över att kunna ge en så omfattande bild av vad som producerades i tryckeriet.

– Jag har hållit på mycket med tyger och mönster, har en retrobutik i stan och föreläser på ämnet bland annat. När Anders Hultberg tog kontakt och erbjöd mig att komma hem och titta på det han hade kvar från sin pappa och fått skänkt av andra, blev jag eld och lågor, berättar hon.

När hon sedan var med och arrangerade den uppmärksammade utställningen med STOBO-textiler i Troxhammar sommaren 2019 fick hon kontakt med konstföreningen på Ekebyhovs slott. Hon fick frågan om att sätta ihop en utställning med mönster från Sten Hultbergs handtryckeri och tackade gladeligen ja.

Så nu visas för första gången tygerna upp tillsammans, men för en hel del svenskar är de redan välkända då de prytt många barndomshem.

– Vissa av de här tygerna har också visats på så vitt skilda ställen som Victoria Albert Museum i London, Museum of Modern Art i New York och Nationalmuseum i Stockholm, säger Anders Hultberg.

Som utställningens maskot används en vänlig liten figur som heter ”Huskatten” som Sten Hultberg själv gjort. Den har även fått ge namn åt utställningen som pågår fram till den 2 februari.

LO BÄCKLINDER

Läs också