Välkommen hem till Sonja

Välkommen hem till Sonja

Hon var mitt i repetitionen av föreställningen ”Att angöra en brygga”, när pandemin plötsligt pausade hela hennes bransch.  Efter över ett års musikstiltje bjuder hon nu in till en digital liveföreställning från sitt eget vardagsrum på Färingsö.

Få branscher har drabbats så hårt av pandemin som musikbranschen. En av dem som kan vittna om det är sångerskan och färingsöbon Sonja Aldén.

– Det har varit ett omvälvande år på många sätt, men i takt med att tiden gått känns det ändå som att man kunnat landa i den här situationen. Det har kommit mycket sorgligt men också mycket bra ur den här tiden och jag försöker fokusera på det som känns ljust, säger Sonja Aldén.

Hon har fortsatt sitt arbete som sångerska och låtskrivare under hela pandemin, även om uppdragen och turnéerna blivit färre. Liveuppdrag har ersatts av digitala varianter och så länge restriktionerna tillät femtio personer i publiken så uppträdde hon gärna småskaligt.

– Det har varit viktigt för mig att känna och förmedla att musiken fortfarande lever och glädjeinjektionen som det inneburit att stå på en scen har gjort att det är värt att göra det även för bara några få, säger hon.

Mycket tid har hon spenderat hemma med familjen på Färingsö, där de bott sedan 2013. Att hon trivs går inte att ta miste på.

– Det är något speciellt med Mälaröarna. Så fort man kommer över Drottningholmsbron infinner sig ett lugn i mig, säger hon och beskriver hur hon älskar vidderna och fälten och att kunna se hästarna på vägen utanför fönstret.

Men nu längtar hon efter att möta sin publik igen, fast den här gången blir det på ett nytt sätt. Den 14 maj bjuder hon in till en egen digital livekonsert, för första gången.

Tanken på en konsert i den formen är något som vuxit fram under pandemin.

– Jag tror att vi har vant oss mer och mer vid tanken på att mötas digitalt. Under det här året har vi drillats hårt med möten och till och med after works på nätet. Nu känns det inte längre konstigt, utan det kan till och med bli en närhet i de digitala mötena. Själv tycker jag att det känns fantastiskt att få komma ut och sjunga för dem som vill lyssna, säger hon men förklarar också att hon har förståelse för att det är en ny grej, som kan kännas ovan för vissa, och att en del åldersgrupper kanske till och med kan tycka att det är svårt att köpa biljetter och få det att fungera. Därför tänker hon göra en tutorial, en så kallad handledningsfilm, att lägga på sin hemsida och i sociala medier, där det ska gå att följa hur man bokar biljetter och loggar in på konserten. 

– Jag vill underlätta för dem som känner sig osäkra, så att inte det ska stå i vägen, förklarar hon.

Sonja Aldén, som annars är van att åka runt mycket i landet har medvetet valt att ha konserten hemma i sitt vardagsrum, istället för att hyra en scen eller lokal. Hon förklarar att hon ser det som en extra bonus, att det blir ett personligt möte och en möjlighet för henne att få bjuda hem och visa hur hon har det.

Konserten blir en timme lång och musik kommer att blandas med personligt prat. Med sig har hon också sina två vänner tillika musiker, Måns Ek, på piano och kör och Ninni Bautista, på kör, flöjt och rytminstrument.

Hur framtiden ser ut har Sonja svårt att sia om, men hennes känsla är att världen bubblar av framtidstro och hopp.

-– Det känns som att det är på gång, jag har planer för konserter och för en turné i höst, som jag hoppas blir av. Men först av allt ser jag fram emot min digitala livekonsert.

HELEN BJURBERG

Läs också