Vallning, uppfödning och klövverkning

Mälaröarnas nyheter åker ut till MxRanch och träffar Max Åling, som berättar om verksamheten och tankarna inför framtiden.

Berätta om verksamheten.

– Jag startade min karriär som hovslagare här ute på Mälaröarna och arbetar nu även som klövverkare. Jag är även uppfödare av får, nöt och vallhundar. Från början brann jag mycket för hästarna och framförallt western ridning. Numera tar hundarna och vallningen en större plats. Jag driver mitt företag själv med mina kompanjoner, mina trogna hundar.

Hur länge har företaget funnits?

– Det var via en kund på Orchis Mellangården som jag kom i kontakt med Rita Cannert. Det var hon som fick mig intresserad av fåren och sedan vallhundrasen Kelpie. Idag är jag ägare till sju stycken Kelpies varav fem bor med mig. Jag startade mitt företag år 2007.

Hur har verksamheten utvecklats sedan starten och vad är det som utmärker den?

– Verksamhet utmärks nog av ständig utveckling. Jag vill gärna gör så mycket och det bästa av de möjligheter jag har tillgång till. Som klövverkare jobbar jag med att åka runt på gårdar och sköta om kornas fötter, samma jobb som hovslagaren men på kor och vi har en verkstol som korna går in i som sedan underlättar mitt jobb då de inte är lika vana vid att lyfta benen.

Vilka idéer har du för framtiden?

– Mitt distrikt sträcker sig från Avesta till Nyköping samt att har jag en hel den gårdar på Åland. Fåren och korna hjälper till att hålla våra betesmarker öppna och jag jobbar en hel del med att hjälpa till att restaurera gamla betesmarker. Djuren finns utsprida över stora delar av Mälaröarna på olika betes-

uppdrag ända från huvudgården Stjärtnäs gård där jag hyr ett hus och stall till djuren, ända ut till Kärsön och så sent som idag anlände 20 ungtackor till Drottningholmsparken för att beta en av deras öar. Det är betydligt mycket mer praktiskt att hålla efter gräsytor med djur som både betar och gödslar samtidigt och omvandlar det till högklassigt kött, som i sin tur säljs i låda till kund.

– Sedan ett år tillbaka har jag även ett samarbete med Coop Kungsberga och Stenhamra, som får leverans en gång i månaden så att det ska vara möjligt att köpa även mindre mängder för dem som inte har plats och avsättning för en hel låda.

– Jag har även börjar med att förädla köttet så som till hamburgare och korv så att vi kan ta tillvara på hela djuret. Inget ska gå till spillo, allt har ett värde! Nu väntar jag just på min första lufttorkade salami som är på hängning. Det ska bli spännande att följa. Vi röker även en den produkter, vilket är ett fantastiskt komplement till ostbrickan

Läs också