Vårdslösa unga förare

För en dryg vecka sedan kulminerade en lång tids problem kring ungdomar och motorfordon då en en ung man körde av vägen och voltade med sin bil efter att ha försökt köra ifrån en polisbil. Nu hoppas polisen att detta blir en tankeställare för såväl ungdomar som föräldrar och att man går en lugn sommar till mötes.

Det var på påskafton som polisen fick ett larm om att den kände bilföraren återigen var ute på vägarna trots att han inte har något körkort. De försökte avbryta hans färd genom att tvinga honom att stanna, men han körde in i polisbilen och gav sig iväg ut på Ekerövägen mot Munsö. Polisen upptog ett förföljande.

– Han är känd för att köra vårdslöst och vi har tidigare beslagtagit flera bilar från honom. Vi vet också att han strax innan den här situationen uppstod hade släppt av ett helt gäng ungdomar i Tappström, berättar Marie-Louise Mattsson, kommunpolis på Ekerö.

Jakten på föraren skedde i uppåt 200 kilometer i timmen och poliserna tog enligt sina rutiner kontakt med regionsvakthavandebefäl som beslutade att de skulle avbryta förföljandet. De slog av på takten och fortsatte färden ut mot Munsö och kom efter cirka fem minuter till platsen där föraren hade kört av vägen och voltat med bilen som tagit eld. Räddningstjänsten och polisen lyckades få kontroll över branden och få loss föraren som fördes till sjukhus med ambulanshelikopter, men utan livshotande skador.

– Det här är bara en del av de problem som vi sett på senare tid som är kopplade till ungdomar och motorfordon. Vi handskas med unga förare som kör på fyllan, trimmade fordon som går alldeles för fort, taksurfningar och bilar som är fyllda till brädden med obältade ungdomar, säger Marie-Louise Mattsson.

Tillsammans med kollegorna har hon nu utarbetat en lathund som talar om hur lagstiftningen ser ut kring A-traktorer, mopedbilar, lätta motorcyklar, olovlig körning och flygande inspektioner. Den hoppas hon bland annat ska hjälpa föräldrar att förstå vikten av att de pratar trafikvett med sina ungdomar och kontrollerar deras fordon.

– Vi har en väldigt tragisk historik med några dödsolyckor kopplade till unga förare här ute på Mälaröarna och genom att arbeta mot problematiken hoppas vi på att få trygga vägar utan olyckor med ungdomar inblandade.

LO BÄCKLINDER

Läs också