Våren på biblioteket

Översättare, dansföreställningar och läxhjälp, med en blandning av aktiveter bjuder kommunens bibliotek på ett fullspäckat vårprogram.  

Bibliotekets vårprogram är här. Med en blandning av aktiviteter för olika målgrupper, såväl återkommande verksamheter som enstaka evenemang, finnas något som passar alla. 

– Vi har ett jättefint program med en varierad bredd, till exempel bok- och skrivcirklar, utställningar, författarbesök och teatrar. Bibliotekets uppdrag omfattar alla så vi ska erbjuda något för alla olika målgrupper, berättar Camilla Ljungdahl, chef för kulturhus och bibliotek.  

Ett av evenemangen som hon ser mycket fram emot är att My Bergström, som översatt den populära ungdomsboken Heartstopper, besöker Ekerö bibliotek i februari. 

– Det ska bli väldigt intressant och också roligt att se hur många som kommer. Vi har samarbetat bland annat med kommunens fritidsgårdar för att nå den yngre målgruppen. 

Ett annat spännande evenemang är ”Jag tänker på dig” på Stenhamra bibliotek. Det är en ljudupplevelse där biblioteket upplevs genom hörlurar. 

– Det ska bli väldigt spännande att se hur det tas emot. Även om målgruppen är unga i åldern 10 till 15 år, så passar det alla.

I maj arrangeras också dansföreställningen ”Gul” för den yngsta målgruppen. 

– Den arrangeras utanför biblioteket i Stenhamra. ”Gul” innehåller dans, musik och jonglering. Att vara ute är något nytt så vi hoppas att publiken hittar dit. 

Bland de återkommande aktiviteterna finns bland annat läxhjälp, schack – i samarbete med Mälaröarnas schacksällskap, IT-stöd, språkkafé, bokcirklar och biblioterapi – läsning som läkande kraft. 

– Biblioterapi finns i andra kommuner men vi har aldrig erbjudit det tidigare. Det är något som tillkommit utifrån önskemål. 

Nytt för våren är också bibliotekens namnbyten. Biblioteket i Ekerö centrum har bytt namn till Ekerö bibliotek och Barnens eget bibliotek i Stenhamra heter nu Stenhamra bibliotek. 

– Syftet med namnbytet är att tydliggöra att biblioteken riktar sig till alla.

ANGELICA BERG

Läs också