Varför öppnar inte den nya bron?

För ganska exakt ett år sedan kom de sista delarna av den nya Tappströmsbron på plats. Sedan dess har det inte hänt så mycket och nu undrar många när bron kommer att öppnas. 

Det är en solig förmiddag vid Tappström. Den värsta rusningstrafiken har lagt sig men fordon kör långsamt på grund av de avspärrningar och vägarbeten som sedan länge är en del av Mälaröbornas vardag. Hastigheten över den ena bron är 30 och på vissa ställen är det så smalt att den hastigheten känns alltför snabb. Den andra bron är färdig men ännu inte öppnad. 

Det var i maj 2018 som bygget med den nya Tappströmsbron började. Sedan dess har den gått igenom olika delar i projektet mot att bli en färdig bro och planen var att den skulle öppnas i månadsskiftet februari-mars 2023. Det hände inte. 

Trafikverket har stött på flera utmaningar som flera gånger gjort att man flyttat fram datumet för öppnandet av bron. Det har varit leveransproblem på grund av kriget i Ukraina, brist på personal och material och under sommaren var det vädret och det ihållande regnet som ställde till problem. Då fick MN svaret av dåvarande projektledaren för Ekerövägen, Tomas Flyckt, att förhoppningen var att bron skulle öppnas innan årsskiftet.

Nu har vi kommit halvvägs in i oktober och något exakt datum för öppning bron finns inte. Några bullerskydd har satts upp och det pågår verksamhet, men när MN frågar vad som händer säger nuvarande projektledaren, Daniel Burström:

– Våra tester av den nya bron i våras visade att dess tekniska utrustning inte fungerade enligt våra beställda krav. Att åtgärda det tar tid. Bron kommer att öppnas för trafik först när den uppfyller våra kvalitets- och säkerhetskrav.

När i tiden är det?

– Vår tidplan är densamma (troligtvis innan årsskiftet red anm), men vi vill inte låta fullt så optimistiska. Vi har en omfattande testningsprocess framför oss och behöver få svar på vissa delar innan vi kan ge en mer detaljerad tidplan.

Den tekniska utrustning som inte fungerar handlar om tekniken i brons öppningsbara delar som inte uppfyllt Trafikverkets krav.

Först när bron tas i bruk rivs den gamla bron och cirkulationsplatsen intill färdigställs. 

MARIA  FORSLUND

Läs också