Vem äger Estbröte?

Här kommer de senaste frågorna från er läsare och radiolyssnare, besvarade av kommunens press- och näringslivschef Johan Elfver.  i MN:s radioprogram ”God kväll Mälaröarna”.

Utanför Jungrusund ligger ön Estbröte och på den finns ett par hus. Jag undrar vem som äger ön och husen.

– Estbröte ägs av kommunen liksom husen på ön. Husen är två gamla fritidshus som är igenbommade. Dessa nyttjas alltså inte och får inte tas i bruk. Det finns inga planer för ön utan den får vara som den är.

Hilma af Klint räknas som en av de största svenska konstnärerna och hon var helt banbrytande när det gäller det tidiga abstrakta måleriet. I filmen om henne, Bortom det osynliga, som nyligen visades i SVT2, framgick det att det inte finns ett enda minnesmärke med anknytning till Hilma af Klint. Till Ekerö hade hon stark anknytning. På Adelsö finns släktgården och hon hade en ateljé på Munsö som revs tidigt. Finns det några planer på att hedra henne med någon form av minnesmärke, till exempel att någon väg, skola eller område uppkallas efter henne?  Eller att något konstverk i hennes anda uppförs?

– Hilma af Klint var en otrolig konstnär och före sin tid. Vi som arbetar på kommunikationsavdelningen på kommunen har också inspirerats av henne. I vår grafiska profil har vi en blå ton som vi kallar Hilma af Klintblå för att hedra henne. Hon bottnar historiskt härute på Mälaröarna där hon har bott och verkat och jag tyckte att frågan var så intressant, att jag kommer att ta den vidare till kultur- och fritidsförvaltningen för att höra på vilket sätt kommunen kan uppmärksamma henne.

Vid kommunens information i biblioteket tidigare i år ställde vi en fråga angående återvinningsstationen i Tappström. Vi bor på Clas Horns väg, första huset efter parkeringen. Det är väldigt störande när man tömmer tidigt på morgonen, i stort sett varje morgon och även fler gånger på rad. När plåt slår mot plåt ljuder det så högt att det kan väcka döda. Vi frågade Johan om stationen som sa att den skulle flyttas. Nu undrar vi när det kommer att ske.

– Vi har haft den frågan tidigare och jag tog den vidare till teknik- och exploateringskontoret. Men jag fick svaret att man i nuläget inte har några planer på att flytta återvinningsstationen. Vad som sker i framtiden kan jag inte svara på, men den kommer att vara kvar där i överskådlig tid. Den möjlighet man har som invånare är at vända sig till miljö- och hälsoskyddskontoret om man upplever en bullerproblematik.

Sprängningsmassor transporteras nu på Ekerövägen sen en tid tillbaka. Skulle inte sprängmassorna från Lindö och de andra tunnlarna transporteras med båt ooch transportband. Vad har hänt?

  Jag har haft ett samverkansmöte med trafikverket för att ta reda på när transportbanden kan komma igång igen på södra etableringen på Lovö. Det är i det närmaste färdigt för att starta igång igen, vilket kommer att minska antalet tunga lastbilar med släp på vägarna upp till Munsö. Tanken var från start att detta skulle ske via sjövägen, men olyckligtvis  blev det ett avbrott då avtalet med det italienska bolaget som midskötte detta, avbröts.

EWA LINNROS

Läs också