Vem har byggt Noras skepp?

När 15-åriga Nora Elinghem från Gällstaö fick ett magnifikt, handbyggt modellskepp av en god vän, uppstod genast funderingar kring vem som byggt det och vilken båt som är förlaga. Den enda ledtråden är att byggaren har bott i vaktmästarbostaden på Skytteholm.

Nora Elinghem fick nyligen en stor modellbåt i gåva av en vän, en present som var helt på pricken rätt för henne.

– Min dotter är helt båttokig och gör allt för att få hålla på med sitt intresse. Hon har praktiserat på Jungfrusunds marina, tävlingsseglar och är väldigt engagerad i en skutförening som har ett 25 meter långt mer än 100-årigt segelfartyg. Hennes dröm är också att få gå på Marina läroverket i Danderyd, så hennes intresse är verkligen stort, berättar mamma Anna Elinghem.

Nora blev överlycklig över den stora modellen som bär namnet Albertina. Ett namn som familjen tror är påhittat, då de ännu inte kunnat hitta någon registrering på ett liknande fullstort fartyg. De tror dock att båten haft en verklig förlaga med tanke på detaljrikedomen.

– Det enda vi vet om ursprunget är att vår vän, som vi fick det av, i sin tur fick det av en man som han hjälpte att flytta. Mannen som byggt båtmodellen bodde i vaktmästarbostaden på Skytteholm, säger Anna.

Nu pysslar Nora med att försöka reparera det som är trasigt och slitet på skeppet, som har ett antal år på nacken. Segel, tåg och tampar blir utbytta och modellen får ny färg där det behövs.  Däcket har hon skurat med tandborste. Men de stora frågorna om vad båtbyggaren heter och om båten har en förlaga, har hon ännu inte fått svar på. Anna har lagt ut förfrågningar på Facebook utan framgång och sätter nu sitt hopp till att Mälaröarnas nyheters läsare ska kunna bringa klarhet i frågan.

– Jag älskar mitt modellskepp och skulle bli så glad om någon kunde ge mig mer information om personen som har byggt skeppet och även mer om själva modellfartyget och dess verkliga förebild. Det måste finnas många spännande historier om det, säger Nora.

LO BÄCKLINDER

Läs också