Vikingadramatik på Adelsö

I den historietyngda myllan på Adelsö har ett filmteam, med ekeröbon, filmmakaren och bibliotekarien Faravid Svalfors af Ugglas i spetsen, spelat in en kortfilm på vikingatema och med namnkunniga skådespelare. Vill det sig väl kommer filmen bana väg för en TV-serie i storformat framöver.

– Filmen Varnagel utspelar sig på tidigt 800-tal och är egentligen ett utsnitt ur en TV-serie som jag har utvecklat. Just den här delen kan dock stå för sig självt, berättar Faravid i solen strax utanför Alsnu uddområdet på Adelsö, där dagens inspelningar äger rum.

Där har den lokala historiska föreningen Alsnu vikingar byggt en vikingatida gård som flera gånger tidigare har använts i film-

sammanhang. Hela filmproduktionen är bekostad med egna medel och bland annat har 50 statister ställt upp under vissa inspelningsdagar och kämpat med sina scener i ur och skur.

– Det är väldigt många ekeröbor som har engagerat sig. Allt från mina grannar till personer som jag har stannat i centrum och frågat om de vill vara med för att jag tycker att de har en skön utstrålning. Jag vill att filmen ska vara lokalt förankrad så mycket som det bara går.

Tillsammans med Henric Brandt, som bland annat är filmens regissör, håller han ihop hela produktionen som spänner över sex inspelningsdagar och många månader med jobb vid klippbordet.

Skådespelarna Suzanne Reuter, som är Helgöbo och Thomas Hedengran ställer båda upp med sin tid för att de tror på projektet.

– Jag lärde känna Faravid när jag gjorde en poesiinspelning för biblioteket där han annars jobbar och blev bergtagen när jag hörde honom berätta om vikingarna på ett sätt som jag aldrig hört förut. Han gav bland annat en bild av starka kvinnor som tilltalade mig och jag kände att jag ville vara med till varje pris. Jag håller på och spelar in en långfilm nu, men villkoren för den rollen var att jag skulle få vara ledig för att spela in Varnagel, förklarar Suzanne.

Faravid skulle själv kunna passera som en man från svunna tider, med sitt långa hår och skägg samt sin klädsel som ofta influeras av hur vikingarna var klädda.

– Det här med vikingar är mitt kall på alla plan och har varit sedan jag var nio år. Den tidsepoken ger mig hopp när jag tänker på att vi människor har kunnat leva på ett hållbart sätt när det kommer till närheten till naturen, jämställdhet och andlighet. När man ser bortom bilden med vikingarna som unga män som stod i fören på en båt, så får man en helt annan uppfattning om deras liv, säger han och berättar att han också fått i uppdrag att utveckla kommunens besökcenter på Adelsö.

Det är den mer fördjupade bilden av vikingarna som han och filmkollegorna vill bjuda på och han kallar dem för ”sagoberättare”.

– Jag tror att världen är mogen för de historierna nu. Filmen kommer troligen vara klar runt jul och visas på bion i Ekerö centrum. Sedan kommer den vara med på olika festivale. Den förra filmen jag gjorde har vunnit över 40 priser, så jag hoppas på samma mottagande för den här.

LO BÄCKLINDER

Läs också