Viktigt med fortsatt fysisk aktivitet

Viktigt med fortsatt fysisk aktivitet

Många matcher inom olika sporter har ställs in och spelsäsonger har fått abrupta slut på grund av Coronaviruset. Riksidrottsförbundets (RF) och Folkhälsomyndighetens riktlinjer följs av tennis-, padel- och träningsklubbar på öarna. Ekerö IK och Skå IK är de två stora klubbarna på Mälaröarna, vi har hört oss för om hur de hanterar de situationen.

– Vi lägger vårt huvudfokus på den ordinarie verksamheten nu och vår främsta utgångspunkt är att hålla igång träningen som vanligt så gott det går, säger Johanna Eriksson, kommunikationsansvarig för Ekerö IK.

– Ett av våra ledord är trygghet och man ska kunna känna sig trygg på träningen. Det vi uppmanar föräldrar och ungdomar är att ta sitt ansvar och stanna hemma om man är sjuk, fortsätter Johanna Eriksson.

Ekerö IK och Skå IK har redan ett samarbete i ishockeysektionen och nu samarbetar de också kring den rådande situationen.

– Vi har telefonmöte med Ekerö IK:s kanslichef Rickard Markusson dagligen. De har även telefonmöte med Anneli Westerlund från kultur och fritidskontoret, också dagligen för att diskutera situationen, berättar Serge Conein, sport- och administrativ chef Skå IK. 

Hos dem är ishockey- och och fotbollsträningarna igång som vanligt, men handbollen har ställt in alla sina träningar.

– Ishockeyförbundet och handbollsförbundet har ställt in alla matcher och cuper resten av säsongen och det påverkar lagens lagkassor enormt. Cuper är den största intäktskälla för ett hockeylag, berättar Serge Conein.

Onsdagen den 18 mars lämnade Björn Eriksson, RF:s ordförande över en första analys av de ekonomiska konsekvenserna för större idrottsevenemang som ställs in under perioden 12 mars till 30 april till kultur- och idrottsminister Amanda Lind. Nu har regeringen beslutat om ett akut stödpaket på 500 miljoner kronor till större idrottsevenemang som tvingats ställa in på grund av coronaviruset.

– Det här visar att regeringen lyssnat på idrottsrörelsen vad gäller detta steg. Vi kommer nu skyndsamt ta fram rutiner för hur pengarna ska fördelas. Ambitionen är att vi ska börja betala ut pengar så fort som möjligt till arrangörer av evenemang som varit tvungna att ställa in, säger Björn Eriksson.

RF lämnar också ett lugnande besked att det lokala aktivitetsstödet, LOK-stödet, inte kommer att minska för att det blir färre aktiviteter. Totalsumman blir lika stort 2020 som 2019.

Skå IK och Ekerö IK följer Folkhälsomyndighetens, Riksidrottsförbundets och specialförbundens råd och rekommendationer.

Högst troligt så kommer Vikingahallen på Träkvistavallen att stängas ner.

– Det beror egentligen på att vi kan förlägga ganska mycket av vår idrottsverksamhet i Allhallen. Så det är egentligen en planerad nedstängning för att kunna underhålla hallen, men vi gör det lite tidigare än beräknat, säger Johanna Eriksson.

Det man kikar på nu är bland annat att se om en del inomhusträningar kan flyttas ut och om större grupper omfördelas så att det blir fler, mindre grupper.

– Det är viktigt att vi hjälps åt så att barn och unga fortsätter att vara fysiskt aktiva. Och det är självklart viktigt också för vuxen att röra på sig. Folkhälsomyndigheten har just understrukit att man behöver träna och röra på sig för att må bra. Men då måste man också titta på hur. Just nu ser vi verkligen vidden av hur viktigt det är att  stärka upp muskler och immunförsvar, avslutar Johanna Eriksson.

EWA LINNROS

Läs också