VM-guld till Swedin

Målvakten Lukas Swedin tog VM-guld i ishockey med Småkronorna.

Lukas Swedin från Mälar-öarna var med i det lag som tog guld i U18 VM i ishockey som avgjordes i tyska Landshut/Kaufberen. I finalen den 1 maj väntade USA som stormat fram och inte vunnit en match med mindre än fyra måls marginal tidigare under turneringen. Trots spelmässig dominans från USA där de vann skottstatistiken med 51-15 lyckades Sverige efter en enorm kämpainsats vinna finalen med 6-4.

– Lagets insats mot USA var helt otrolig. Alla kämpade för varandra och vi hade en grym energi i båset genom hela matchen. Det märktes inte att USA tränat och spelat tillsammans mer än oss, vi var en enhet under hela matchen, säger Swedin.

Lukas Swedin stod en match mot Schweiz under turneringen och fick vakta båsdörren under finalen och tvivlade aldrig på lagets kapacitet.

– Jag är nöjd med min insats i både matchen mot Schweiz och träningsmatchen mot Tyskland där det blev en nolla. Jag tycker att vi gjorde en fin insats hela laget, säger han och fortsätter:

– Vi tvivlade aldrig på att vi skulle vinna. Efter förlusten i premiären så  läste    vi ”soffexperternas” kommentarer på instagram och efter det ville vi bara visa vad vi går för. Vi kände att vi hade goda chanser efter vinsterna mot USA och Tyskland i träningsmatcherna, säger han.

Hur var hela upplevelsen att vara med i VM?

– Det var en sjukt häftig upplevelse. Det var en riktigt bra grupp och vi hade kul både på och utanför isen under hela resan. Det var stort och man kände sig proffsig.

Lukas Swedin inledde sin karriär i Skå IK och gick sedan vidare till Djurgården men har de två senaste säsongerna spelat J18 och J20 med HV71.

JOHAN ÄLGEKRANS

Läs också